неделя, 16 март 2008 г.

Международна градинка

От къде идват зеленчуците, които ядем? От Турция, Гърция, Италия, Перу, Китай, Мексико, Швеция и от други места, а лукът и картофите може и да са български. Традиционни български зимни зеленчуци като моркови, зеле, ряпа, целина, чесън, карфиол, ябълки, круши – се оказа че ги внасят от Гърция. Не-традиционно зимни, но все пак такива, които имаме опит да отглеждаме в парници като домати, краставици и чушки, ни ги носят от Турция. Българските зеленчуци са лукс за тези, които нямат баба и дядо на село.
Няма да говоря за генетично модифицираните зеленчуци, ние също произвеждаме отдавна домати и грозде със гени на треска, за да не измръзват при дълго съхранение или ниски температури. Голямата продукция отдавна изисква не само изкуствени торове, но и обработка с хормони, изкусвено осветление и поливане, които снижават количеството на витамините, които се съдържат в зеленчуците. Тези същите хормони ни помагат да растем на височина, а след определена възраст – на ширина, така както на растенията, които сме погълнали. Вносната продукция е третирана с всички тези специалитети, в това няма съмнение. Доматите не миришат на домат, а й нямат вкус на такъв. Без майтап.

Тези всичките въпроси са на заден план във случая, а на преден е – защо да ги внасяме, като се славим за специалисти в селското стопанство. Все още срещам унгарци, които казват, че българи са ги научили да отглеждат чушки и домати. Това може и мит да е , но не е мит, че само преди 15тина години повечето от изброените плодове и зеленчуци си бяха български, и бяха разнообразни – и по ви и по вкус.

Всеки може да си отговори защо положението е такова. Аз реших, за да не ставам прекалено досадна с обяснения, да направя един „естетичен“ коментар на разнообразието в нашите плод-зеленчуци и да си посадя една градинка с чуждестранни растения. Целта е – ЕСТЕТИЧЕСКА. След няколко седмици ще имам прегкрасна украса на балкона. Едно китайско зеле порасна и цъфна в стаята ми преди месец. Сега съм засадили домати, круши, ябълки, тиквички, боб, чушки, помело. Авокадото чака да му купя саксия.





1 коментар:

Анонимен каза...

здравейте! попаднах през google на блога в търсене на повече информация за отглеждането на помело... Някакъв прогрес/успех с Вашия опит ?